Tiriame mėnulį, bet nežinome kas mūsų lėkštėje! Mikronutrientai – pilnavertė mityba.

Turinys

Holistinė Mokykla savo darbus tęsia jau aštuntus metus – 2018 metais buvo įkurta VŠĮ ,,Holistinių terapijų mokykla” gerbiamos Klaipėdos universiteto mokslininkės, dėstytojos, rašytojos, Rytų medicinos žinovės doc. dr. Aletos Chomičenkienės ir jos mokinio Vytauto Gruzdžio iniciatyva. Tačiau Mokyklos ištakos siekia 1996-uosius – tuomet Klaipėdos universitete buvo įsteigtas Orientalistikos centras.

Mineralų svarba žmogaus organizmui

Gydytoja Birutė Čijunskienė teigia, kad mineralai – vienos svarbiausių medžiagų visoms žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Iš viso yra 30 mineralinių medžiagų, kurios skirstomos į makroelementus ir mikroelementus. Organizmui reikia maisto medžiagų (makronutrientų) – baltymų, riebalų, angliavandenių daug didesnio kiekio kaulų, raumenų funkcijoms, elektrolitų balansui palaikyti, o mineralų reikia  nedaug, tačiau jie – ne mažiau gyvybiškai svarbūs. Šie mineralai paprastai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: mikro ir makroelementus Tokie mikroelementai kaip geležis, cinkas, varis, selenas, manganas, kobaltas, magnis, kalis ir kiti yra svarbūs fermentų aktyvavimui, imuninės sistemos veiklai. Ypač svarbūs keturi šarminiai žemės elementai: kalcis, magnis, kalis ir natris; be jų nevyksta nei viena biocheminė ar molekulinė reakcija organizme.

Mikroelementų kiekį organizme nustato laboratorijos dažniausia tai momentinis tyrimas iš kraujo ir šlapimo, tačiau mineralų trūkumą kur kas tiksliau parodo plauko tyrimas, siūlantis iš karto išsitirti net 34 elementus. Plauko tyrimas parodo mineralų trūkumą ar perteklių, svarbų jų tarpusavio santykį, toksinių metalų susikaupimą organizme, kol plaukas lėtai augo.

Tačiau maisto produktų etiketėse dažniausiai dominuoja informacija apie makronutrientų sudėtį – kiek yra baltymų, riebalų, angliavandenių, kalorijų ir kokie įdėti maisto priedai (konservantai), o norėtųsi žinoti, kiek ir kokių mikronutrientų– būtent vitaminų ir mineralų  – ten yra. Taigi, anot gydytojos Birutės Čijunskienės, susiduriame su aukštos kokybės maisto produktų trūkumu. Pasaulio mokslininkai, atlikę tyrimus laboratorijose, nustatė, kad šiuolaikiniai maisto produktai tik 5-6% aprūpina organizmą reikalingais vitaminais ir mineralais. Kadangi verslo, maisto pramonės prioritetas yra daržovių ir vaisių kiekis – kuo didesnė produkcija – maisto produktų maistingumas nėra toks aktualus.

Kiek mineralų turi šiuolaikinės daržovės ir vaisiai?

Jungtinės Karalystės mokslininkai Makeinas ir Vidovsonas vykdė ilgalaikį tyrimą nuo 1941 iki 1990 metų ir nustatė, kad magnis daržovėse nukrito 24%, kai tuo tarpu morkos prarado net 75% svarbiausių maistinių medžiagų ir elementų. Tad šiandien turime suvalgyti 4 morkas norėdami gauti tiek pat medžiagų, kaip iš vienos morkos prieš 70 metų! Špinatai prarado 53% kalio ir 60% geležies, o brokoliai prarado 75% kalcio. Vaisiuose situacija ne geresnė – šiandien turime suvalgyti tris obuolius ir tris apelsinus – net šešis vaisius, norint gauti tą patį geležies kiekį, kaip 1940–taisiais iš vieno. Taip iškyla deficitinės mitybos rizika – valgome daug, tačiau energijos vis tiek nejaučiame, nes valgomas maistas tiesiog neturi tų mineralų, kurių gyvybiškai reikia organizmui. Taigi kokia yra išeitis, susidūrus su šiuolaikinio, pakitusio gyvenimo iššūkiais, kad išliktume sveiki?

Anot gydytojos, pirmiausia – tai informacijos, žinių kaupimas, kasdien valgomo maisto analizavimas, dalyvavimas sveikatinimo programose ir, svarbiausia, žinių pritaikymas kasdienybėje. Gydytoja rekomenduoja kuo dažniau rinktis ekologišką produkciją ir naudotis trumpos maisto tiekimo grandinės paslaugomis – vietinių ūkių produkcija. Jeigu žmogaus mityboje dominuoja perdirbti maisto produktai ir saldumynai (paprastieji angliavandeniai), būtina žinoti, kad tokiame maiste gyvybiškai reikalingų mikronutrientų paprasčiausiai nėra. Tokiu atveju yra rekomenduojami įvairūs papildai ir biologiškai aktyvios medžiagos.

Kaip sau padėti kasdien jaustis puikiai?

Holistinės Mokyklos bendruomenė tiki, kad sveikata, energija ir gyvybingumas – natūrali ir įgimta žmogaus organizmo būsena. Tačiau norint kasdien jaustis puikiai, būtinas holistinis požiūris į gyvenimą tiek emocine, tiek fiziologine prasme. Pilnavertis, gyvas ir mineralų kupinas maistas grąžina žmogų į įgimtą, natūralią sveikatos būseną. Gera savijauta it prie savęs traukia gerą, kokybišką maistą, nes lengvai, laisvai ir energingai pasijutęs žmogus jau nebenori vėl jaustis apsunkęs, tingus ir išsekęs. Tai – lyg pozityvus užburtas ratas. 

Kviečiame jungtis į bendruomenę

Holistinė Mokykla – nuolat auganti ir atvira bendruomenė. Kviečiame tuos, kuriems artimos sveiko gyvenimo būdo temos, dalytis savo žiniomis, patirtimi ir įžvalgomis su Lietuvos visuomene paskaitų, kursų, straipsnių ar pokalbių formatu. Jeigu jaučiate, kad Jūsų asmeninė patirtis, žinios ir įžvalgos gali įkvėpti ar pakeisti bent vieno žmogaus gyvenimą pozityvia linkme, parašykite mums.

Gyd. Birutės Čijunskienės išsami video paskaita apie mineralus

Dėmesio!  Žemiau rasite nuorodą į išsamią gydytojos Birutės Čijunskienės video paskaitą. Internetinėje erdvėje šia tema sukurta atskira rubrika, kurioje savo nuomone, bei praktiniais patarimais, video paskaitomis dalinsis įvairūs lektoriai. 

Straipsnį skaitykite virtualiame leidinyje ,,Sąmoningo žmogaus pasaulishttps://publuu.com/flip-book/787329/1812985/page/14

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *