Skoniai – raktas į došų prigimtį. Nauji įpročiai, keičiantys charakterį, emocijas, mintis.

Turinys

Žmogus – jutiminė būtybė, per kūną patirianti tiek daug nuostabių gyvenimo patirčių. Lyta, klausa, rega, uoslė kuria mūsų gyvenimo kokybę ir laimę. Tačiau ar susimąstėte, koks stiprūs pojūtis išties yra skonis? Skonių paletėje kiekvienas skonis turi savo elementų (ugnies, žemės, vandens, oro ar eterio) kombinaciją ir unikalią informaciją, kuri per skonio receptorius yra perduodama į visas mūsų organizmo sistemas.

Skonis – nuotaikos, būsenos, minčių kūrėjas

Ajurvedos mokslas teigia, kad maisto skonis – tai mūsų nuotaikos, būsenos ir minčių kūrėjas. Atidžiai klausydami savo kūno, pastebėsite, kad kartais kyla noras suvalgyti kažką aštraus, o kartais – taip norisi rūgštelės. Vienomis dienomis norisi gaižesnio, kartesnio skonio, o kitomis – taip traukia saldumas, minkštumas. Kodėl taip yra? Ar savo kūno poreikius reikia kontroliuoti, ar kūno sistema išties pati žino, ko, kada ir kiek mūsų kūnui reikia?

Gaižus skonis

Ajurvedos mokslininkė, šviesios atminties doc. dr. Aleta Chomičenkienė Holistinės Mokyklos kurse ,,Skoniai – raktas į došų prigimtį” teigia, kad kiekvienas skonis unikaliai veikia ne tik žmogus organus, bet ir emocijas. Pavyzdžiui, gaižus skonis, kurį sudaro oro ir žemės elementai, yra šaldantis, raminantis, valantis tiek fiziškai, tiek emociškai. Gaižaus skonio turintys patiekalai valo kraują, gerina odos būklę, atvėsina emocinį karštį, skatina proto skaidrumą ir koncentraciją. Gaižų skonį turi augalai su taninu: arbata, kakava, kava, medus, raudonas vynas, perlai, šafranas. Gaižų skonį taip pat turi dauguma žaliųjų daržovių, pipirai, sėklos, riešutai. Daktarė teigia, kad gaižus skonis yra sausinantis, šaldantis, tad karšto temperamento žmonėms tai yra itin tinkamas, došą balansuojantis skonis. Tačiau gaižaus skonio perteklius dėl savo savybių šaldyti, vėsinti, valyti ir koncentruotis gali žmoguje apgyvendinti emocinį šaltumą, nejautrumą, negebėjimą atsipalaiduoti dėl nuolatinio susikaupimo. 

Kartus skonis

Kartus skonis, kurį sudaro oro ir eterio elementai, yra pats lengviausias ir tuo pačiu metu – pats šalčiausias skonis. Tai paslankiausias, skaidriausias skonis savo prigimtimi, nešantis subtilesnes savybes. Dr. Aleta Chomičenkienė kurse įvardija, kad kartus skonis – tai ,,skonis mokytojas”. Kartus skonis suteikia vidinio aiškumo, savistabos gebėjimus, padeda regėti tiesą nuo netiesos, atsirinkti prioritetus tarp gyvenimo reiškinių. Fizine prasme kartus skonis yra priešuždegiminis, valantis toksinus, sausinantis riebalus. Kartaus skonio turi citrusai, baklažanai, kopūstai, brokoliai, sezamas, cinamonas, gvazdikėlis, sandalmedis, ciberžolė, kava. Šis skonis puikiai balansuoja, padeda susikoncentruoti, apsivalyti. Sakoma, kad gerai gyvenantiems žmonėms kartus skonis yra tiesiog būtinas – tam, kad nepaskęsti materijoje, išlikti savo žinojimo ašyje ir vertybėse. Šis skonis disciplinuoja kūną iš vidaus: valo nervinį audinį, džiovinami riebalai. Kitavertus, kartaus skonio perteklius gali ir pačią asmenybę paversti į karčią: per daug kartaus skonio žmogaus racione gali sukelti vienatvės, izoliacijos, nusivylimo ir nuobodulio jausmus. Tad, daktarės žodžiais tariant, jeigu karčiam skoniui yra trauka – vadinasi, kūnui jo ir reikia, – tiek paties skonio, tiek kartaus skonio savybių.

Saldus skonis

Taip pat Ajurvedoje išskiriamas saldus skonis, kurį sudaro žemės ir vandens elementai. Savo struktūra saldus skonis yra sunkus ir drėgnas, turi šaldantį poveikį. Natūralūs gamtoje randami cukrūs pasižymi atpalaiduojančiu, raminančiu poveikiu – paprastai nusiraminame, atauštame, kai suvalgome kažką saldaus. Saldus maistas maitina organizmo nervines ląsteles, suteikia jėgų, skatina protinį darbą, o itin ugningus, nuolat dirbančius, emocionalius žmones priverčia atsipalaiduoti, nusiraminti, taigi taip pat yra balansuojantis skonis. Saikingai valgant, saldus skonis didina organizmo tonusą, gerina odos atsinaujinimą ir plaukų augimą, neutralizuoja kai kurių toksinų poveikį. Tačiau saldaus skonio perteklius veda prie aptingimo, apatijos, sulėtina virškinimą, didina drėgnumą ir kūno svorį. Saldų skonį turi kviečiai, ryžiai, avižos, visi saldumynai, burokėliai, kokosai, datulės, melionai, migdolai, pienas, medus, mėta.

Skonių harmonija gyvenime

Akivaizdu, kad skonių harmonija žmogaus kūnui yra daug svarbesnė, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Vieno skonio perteklius ar kažkurio skonio nebuvimas mitybos racione veikia žmogaus jausmus, emocijas, motyvaciją, daro įtaką gyvenimo ugnies tėkmei. Negaunant kurio nors vieno skonio ne tik sugenda nuotaika, nejaučiama pilnatvė ir pasitenkinimas, tačiau taip pat silpnėja jo imunitetas, psichinė stiprybė, fizinė ištvermė.

Skonio svarba

Skonis stimuliuoja gyvybinę energiją per skrandžio nervų galūnes ir taip pažadina Agni – vidinę organizmo virškinimo ugnį ir gyvybinę energiją plačiąja prasme. Dėl to būtent geras, skoningas maistas yra toks svarbus. Skonis stimuliuoja skonio receptorius burnoje, prabudina sąmonę ir pojūčius, priverčia judėti mūsų vidinę energiją. Harmonijoje vartojama skonių visuma kuria visų gyvenimo aspektų darną: kartus skonis apvalo, rūgštus skonis sutelkia į vidų ir padeda aštriai mąstyti, aštrus – užkuria gyvenimo entuziazmą, saldus – ramina. Skonis stimuliuoja skonio receptorius burnoje, prabudina sąmonę ir pojūčius, priverčia judėti mūsų vidinę energiją. Todėl per išmintingą, apgalvotą kokybiško maisto pirkimą, gamybą, domėjimąsi maistu mes galime gerokai nusiraminti, įsižeminti ar save energizuoti – priklausomai nuo to, ko reikia mūsų kūnui.

Kursas ,,Skoniai – raktas į došų prigimtį”

Kviečiame išklausyti visą gerbiamos doc. dr. Aletos Chomičenkienės kursą ,,Skoniai – raktas į došų prigimtį”. Kiekvieną kurso paskaitą lydi terapinio poveikio meditacijos, o nemokamą prieigą galite gauti tiesiog susikūrę anketą Holistinės Mokyklos svetainėje.
Paskaitų kurso nuoroda: https://holistinemokykla.lt/kursai/skoniai-raktas-i-dosu-prigimti/.

Kurso lektorė

Doc. dr. A. Chomičenkienė – ypatingai šviesaus proto ir unikalaus dėstymo stiliaus ajurvedos specialistė, mokslininkė, kurios šviesą jaučiame gerbiamai mokslų daktarei net ir išėjus iš pasaulio. Tiems, kuriems artimos sveikatingumo, ajurvedos temos, rekomenduojame paskaityti Doc. dr. A. Chomičenkienės monografiją „Rytų medicinos pradmenys. Arba kelias be pabaigos…“, o Holistinės Mokyklos svetainėje, susikūrus anketą, nemokamai išklausyti dar daugiau įdomių Dr. Aletos kursų, tokių kaip ,,Nupiešk save iš naujo” ar ,,Ajurvedos mokymai: Dhatu kanalai ir vandens elementas”. 

Straipsnį skaitykite virtualiame leidinyje ,,Sąmoningo žmogaus pasaulis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *